Konut,işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında, taraflar arasında yapılan kiralama anlaşmasına dair kira kontratı imzalanıyor.Peki kira kontratı nasıl yenilenir?Kira kontratı yenilenmezse ne olur?İşte kira kontratının yenilenmesine ilişkin bilgiler..
Kira kontratı yenilenmezse ne olur?
Bir taşınmazın belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından başkasına verilmesi durumunda taraflar arası imzalanan sözleşme kira kontratı olarak nitelendiriliyor. Kira kontratı, her iki tarafında haklarını korumak için düzenleniyor.
Kira kontratı, noter huzurunda yapılabileceği gibi şahitler huzurunda yapılıyor.Noter huzurunda yapılan kira kontratı daha bağlayıcı olup,ilerde yaşanabilecek sorunların da önüne geçmiş oluyor.
Borçlar Kanununda da kira kontratının yenilenmesine ilişkin bilgiler yer alıyor.Kanunun 300.maddesşne göre "Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır."
Feshedilmeyen kira kontratları için tekrar kira sözleşmesi hazırlayıp imzalamak gerekmiyor. Feshedilmeyen kira sözleşmeleri kendiliğinden süresiz olarak yenilenmiş kabul ediliyor.
Kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor.Bildirilmezse kira kontratı kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.
Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş olur ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor.
Kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com