Taşınmaz mal kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan kira kontratı noterde gerçekleşiyorsa damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki damga vergisi nasıl hesaplanır?İşte kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015..
Kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015!
Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve mal sahibi ile yapılıyor. Kira kontratını noterde gerçekleştirenlerin kira kontratı damga vergisini ödemeleri gerekiyor.
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkasına göre; Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödeniyor
Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor.
Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imzalayanlar oluyor. Kira kontratı damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor.
Her yıl kira kontratı damga vergisi yeniden belirleniyor. Kira kontratı damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı.2015 yılı için damga vergisi;
-Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.
-Kefilli kira sözleşmelerinde ise binde 9,48 oranında harç oranı belirlendi.
Kontratta kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.Bu nedenle kaç nüsha olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor.
Kira sözleşmesi örneği 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com