Kira kontratında bir süre belirlenmişse, kira kontratı bu sürenin sonunda kendiliğinden sona ermiş oluyor ve kiracı gayrimenkulü boşaltıyor.Peki kira kontratı olmayan kiracı nasıl çıkarılır?
Kira kontratı olmayan kiracı nasıl çıkarılır?
Mesken,işyeri gibi taşınmaz mal kiralamak isteyen vatandaşlar tutmak istedikleri taşınmaz için ev sahibiyle kira kontratı yapıyor.
Kira kontartı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Söz konusu kira kontratı belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Kira hukukuna göre kira sözleşmeleri sözlü bir şekilde de yapılabiliyor. İspat yönü zayıf olan bu sözleşme türü, genellikle akraba ilişkileri bulunan; birbirlerini tanıyan bu nedenle kira sözleşmesi imzalama gereği duymayanlar tarafından yapılıyor. Fakat bu şekilde yapılan sözleşmeler ileride sorun yaratabiliyor.Peki kira kontratı olmayan kiracı nasıl çıkarılır?
Kira kontratı olamyan kiracıyı çıkarabilmek için kendisinin kiracı olduğunu kanıtlayacak evrakların olması gerekiyor.Bu evraklar ile kira bedelinin ve kira döneminin de kanıtlanabilir olması açısından önemli oluyor.
Kiranın ödendiğine dair veya kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza da kira anlaşmasının ispat edilmesi açısından önem taşıyor. Söz konusu kanıtların elde edilmesi ile kontratı olmayan kiracı için dava veya takip açılabiliyor.
Bu süreçte kiracı, kiracı olmadığını iddia ederse Bu halde de kendisine fuzuli işgalden tahliye davası açılabiliyor.
Kira kontratı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com