Kira kontratı, kiralama işlemine konu olan gayrimenkul ile ilgili olarak ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanıyor.Pek kira kontratı nereden temin edilir?
Kira kontratı nereden temin edilir?
Borçlar Kanunu kapsamında ele alınan kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Kira kontratında evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şekli yer alıyor.
Kiracının daire üzerinde yükümlü olduğu alanlar, ödemesi gereken ücret bedelleri, taşınmazın bağımsız alanları üzerindeki hakları kira kontratında belirtiliyor. Bu kontrat kapsamında taşınmazda meydana gelebilecek zararları ev sahibinden talep edebiliyor. Zorunlu olan hasarları ev sahibi ihmal etmeden onarması gerekiyor.Peki kira kontratı nereden temin edilir?
Kira kontratı,kiracı ve ev sahibi arasında bir şahit huzurunda yada noterde yapılabiliyor.Kira kontratının bir yerden alınmasına gerekmiyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile kontrat resmi bir nitelik taşımış oluyor.
İsteyenler kira kontratını noter huzurunda da imzalayabiliyor. Noter huzurunda imzalamak, ileride yaşanabilecek sorunların önüne daha çabuk geçmesi açısından daha çok tercih ediliyor ve yararlı oluyor.
Kira kontratı damga vergisi 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com