18 / 05 / 2024

Kira kontratı damga vergisi 2015!

Kira kontratı damga vergisi 2015!

Noter onayı ile yapılan kira kontratlarında damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor.Peki kira kontratı damga vergisi nasıl hesaplanır?İşte kira kontratı damga vergisi 2015..


Kira kontratı damga vergisi 2015!

Kira kontratı,gayrimenkul kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor.Borçlar Kanunu kapsamında; Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. 


Söz konusu kontrat noterde yapılıyorsa damga vergisi ödeniyor. Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imzalayanlar olarak karşımıza çıkıyor. Kira kontratı damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor. 


Kira kontratı için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Kontratta kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.Peki kira kontratı damga vergisi nasıl hesaplanır?


Her yıl kira kontratı damga vergisi yeniden belirleniyor. 2015 yılı için de kira kontratı damga vergisi yeniden belirlendi. Kira kontratı damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2015 yılı için, 


-Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.


-Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Kira kontratı kendiliğinden yenilenir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com