Kiracı ile kiralayan arasında yazılı olarak yapılan kira kontratında kira bedeli, kira süresi ve bitiş tarihinin açıkça belirtilmiş olması gerekiyor.Peki kira kontratı nerede yapılır?
Kira kontratı nerede yapılır?
Borçlar Kanununa göre kira kontratı, "Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak tanımlanıyor.
Kira kontratı, bir şahit huzurunda yapılabiliyor.Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile kontrat resmi bir nitelik taşımış oluyor.
İsteyenler söz konusu kira kontratını noter huzurunda da imzalayabiliyor. Noter huzurunda kontrat imzalamak, ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçiyor.
Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli;diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor.Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşüyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor.
Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınıyor.Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli oluyor.
Kira kontratı nasıl doldurulur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com