02 / 05 / 2024

Kira kontratı nasıl doldurulur?

 Kira kontratı nasıl doldurulur?

Taşınmaz mal kiralanırken, kiracısı ile kiraya veren arasında bir kira sözleşmesi imzalanıyor.Peki kira kontratı nasıl yapılır? Kira kontratı nasıl doldurulur?


Kira kontratı nasıl doldurulur?

Kira kontratı, kiracı ile ev sahibi arasında imzalanıyor.Kontratta ev sahibi evini sözleşmede belirtilen süre boyunca kiralayacağını, kiracı ise yine bu süre boyunca sözleşmede belirtilen bedeli ödeyeceğini belirtmiş oluyor.


Kira kontratında kiracıya, kiraya veren kişiye ve kiralanan gayrimenkule dair bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi gerekiyor.Kira kontratında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde:


-Kira kontratında kiraya konu olan gayrimenkulün daire olduğunun belirtilmesi ve karşısına hangi ilde bulunduğu yazılması gerekiyor.

-Pul yapıştırılması ve kontratın imzalandığı tarih belirtilmesi; ayrıca imza atılması gerekiyor.

-Kontratta imzalama aşamasında ödenen nakit para da kontratta yine tarih de belirtilerek yazılması, imzalar atılması gerekiyor.

-Dairede yer alan demirbaşlara ilişkin durumların açıkça belirtilemesi gerekiyor.

-Kiralama işleminde kefil de isteniyorsa, kefile ilişkin bilgilerin de belirtilmesi gerekiyor.

-Kiralama işlemi sırasında kiracıdan alınan depozito sözleşmenin özel şartlarında belirtilmesi gerekiyor.

-Kira kontratı, noter huzurunda gerçekleşirse daha sağlıklı oluyor fakat şahit huzurun da da gerçekleşebiliyor.


Kira kontratı düzenlenirken, içinde mutlaka olması gereken maddeler; dairesi, mahallesi, cadde/Sokağı, numarası,kiralananın cinsi,kiralayan adı soyadı,kiralayanın T.C. Kimlik No,kiralayanın adresi,kiracının adı Soyadı,kiracının T.C. Kimlik No,kiracının adresi,akdin Başlangıç Tarihi,akdin Süresi,yıllık Kira Bedeli,aylık Kira Bedeli,kira Bedelinin Ödeme Şekli,kiralananı Kullanım Şekli,kiralananın Durumu,kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar,imzalar ve tarihdir.


Kira kontratı nasıl yenilenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com