Kiralama işlemlerinde kiracı ve taşınmaz mal sahibi arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan belge olarak kira kontratı karşımıza çıkıyor. Peki kira kontratı nasıl hazırlanır?
Kira kontratı nasıl hazırlanır?
Kiracı ve ev sahibi ilişkisinin düzenlendiği Borçlar Kanununa göre taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira kontratı hazırlanıyor.
Söz konusu kontrat,kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira kontratı, yıllık olarak yapılabileceği gibi, süresiz olarak da yapılabiliyor.Kontrat taraflar arasında bir şahit huzurunda da imzalanabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile kontrat resmi bir nitelik taşımış oluyor.
Kira kontratını noterde imzalama hakkı da bulunuyor.İleride yaşanabilecek sorunların önüne daha çabuk geçmesi açısından noterde kontrat yapmak daha çok tercih ediliyor.
Kira kontratında dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor. Bu hususlar göz önünde bulundurularak hazırlanması gereken kira kontratı örneği aşağıda yer alıyor:
Kira kontratı örneği..
DAİRESİ
MAHALLESİ
SOKAĞI NUMARASI
KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ
KİRAYA VERENİN ADI SOYADI
KİRAYA VERENİN İKAMETGAHI
KİRACININ ADI SOYADI
KİRACININ İKAMETGAHI
KİRACININ İŞ ADRESİ VE TEL
BİR AYLIK KİRA KARŞILIĞI : RAKAM İLE ....... / YAZI İLE .......
BİR SENELİK KİRA KARŞILIĞI : RAKAM İLE ........ / YAZI İLE .........
KİRANIN NE ŞEKİLDE ÖDENECEĞİ
KİRA MÜDDETİ
KİRANIN BAŞLANGICI
KİRALANAN MECURUN ŞİMDİKİ DURUMU
KİRALANAN MECURUN NE İÇİN KULLANILACAĞI
Kira kontratı fesih ihtarname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com