26 / 04 / 2024

Kira kontratı kefilli damga vergisi 2015!

Kira kontratı kefilli damga vergisi 2015!

Noterde yapılan kira kontratları karşılığında tarafların damga vergisini ödemesi gerekiyor.Peki kira kontratı kefilli damga vergisi ne kadar?İşte kira kontratı kefilli damga vergisi 2015..


Kira kontratı kefilli damga vergisi 2015!

Kira kontratı; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. 


Kira kontratını noterde gerçekleştirenlerin kira kontratı damga vergisini ödemeleri gerekiyor. Taşınmaz mal kira anlaşmaları için imzalanan kira sözleşmeleri, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında yer alan "elli parayı ihtiva eden kağıtlar" arasında yer alıyor. 


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kira sözleşmesinde ki her nüsha için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi talep ediliyor. 


Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor. Kira kontratı damga vergisi için ödenecek tutar her yıl yeniden belirleniyor.ki kira kontratı kefilli damga vergisi ne kadar?


Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama formülüne göre damga vergisi bedeli, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.


30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile 2015 yılı için, kefilli kira sözleşmelerinde binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Kefilli olmayan kontratlarda damga vergisi kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.

Kira kontratında kefil şart mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com