04 / 05 / 2024

Kira kontratı kefil damga vergisi hesaplama!

 Kira kontratı kefil damga vergisi hesaplama!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında noter huzurunda sözleşme imzalanması durumunda,damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki kira kontratı kefil damga vergisi nasıl hesaplanır?işte kira kontratı kefil damga vergisi hesaplama..


Kira kontratı kefil damga vergisi hesaplama!

Taşınmaz mal kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmaya dair imzalanan sözleşme olarak kira kontratı karşımıza çıkıyor.

Borçlar Kanunu kapsamında; Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

Kira kontratı noterde düzenleniyorsa damga vergisi ödeniyor.Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imzalayanlar olarak karşımıza çıkıyor. Kira kontratı damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor. 

Kira kontratında her sayfa için ayrı ayrı, aynı oranda damga vergisi ödemesi talep ediliyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. 2015 yılı için, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirleniyor.Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kira kontratı kefil damga vergisi hesaplama..

Aylık kira bedelinin 800 TL olduğunu düşünelim.1 yıllık kira bedeli 9600 TL yapıyor.Kefilli kira kontratında binde 11,37 oranında vergi uygulanıyor.

*9600/1000.11,37=109,182 TL kefilli damga vergisi ödenmesi gerekiyor.

Bu tutar, yalnız 1 nüsha düzenlenen kira sözleşmeleri için hesaplanan damga vergisi tutarı oluyor. Ayrıca her bir nüsha tutar toplamının bir katı arttırılarak damga vergisi olarak tahakkuk ettiriliyor ve ödeniyor.


Kira kontratı için kefil gerekir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com