Kira kontratı, gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasındaki anlaşmayı belgelendirmeye yarıyor.Kontratta anlaşmanın bütün şartlarına yer verilmesi gerekiyor.Peki kira kontratı nasıl yapılır?İşte kira kontratı 2015..
Kira kontratı 2015!
Borçlar Kanunu kapsamında konut,işyeri gibi taşınmaz malların kiralamalarında kiracı ile kiraya veren tarafların hak ve sorumlulukları belirtiliyor.tarafların taleplerine göre kira kontratı düzenleniyor.
Hem kiracı hem mal sahibi açısından önem taşıyan kira kontratı, taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesiyle kontrat resmi bir nitelik taşımış oluyor.
Söz konusu kira kontratı noter huzurunda da yapılabiliyor.Noter huzurunda yapılması ileride yaşanacak sorunları daha aza indirgiyor.
Kontrat yapılan kiracı,kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.
Kira kontratı hazırlama aşamasında olan mesken sahibi ve kiracıların dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunuyor. İlk olarak iki tarafın da kişisel bilgilerinin doğru ve net bir şekilde yazılması gerekiyor. İsim, soy isim, T.C. kimlik no bilgilerinin ve irtibat bilgilerinin eksik olmaması gerekiyor.
Mesken sahibi ile kiracıya dair gerekli bilgilerin belirtilmesinden sonra, kiralama işlemine konu olan konut ve kiralama işlemi ile ilgili bilgilerin verilmesi gerekiyor. Örneğin, kiralamadan önce evin durumu, kiralama süresi, kiralama bedeli,demirbaşlara ilişkin hususlar gibi.
Kira kontratı nasıl yenilenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com