28 / 04 / 2024

Kira gelirleri beyannamesi 2015!

Kira gelirleri beyannamesi 2015!

2014 yılında kira geliri elden kimseler, 2015 yılında bazı koşullarda vergi mükellefi sayılıyor ve beyanname vermesi gerekiyor.İşte kira gelirleri beyannamesi 2015..


Kira gelirleri beyannamesi 2015!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira ücretleri, vergiye tabi tutuluyor. Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını  aşanlar,İişyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını aşanlar beyanname vermek zorunda oluyor.


Konut kiralamalarında elde edilen kira gelirleri için istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlenirken,işyeri kiralamalarında elde edilen kira gelirleri için ise istisna bedeli 27.000 TL olarak belirlendi. 


Vergi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.Buna göre vergi beyanı için son 11 gün bulunurken,vergi ödemesi birinci taksiti için son 17 gün bulunuyor.


Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olup; Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Aynı zamanda vergi dairesine gitmeden internet üzerinden, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyan verilebiliyor. Bu sistem ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebiliyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor. 

Kira beyanname şifresi nasıl alınır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com