Kira vergisi mükelleflerinin 2015 yılının Mart ayının 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Peki kira gelirini nasıl beyan edilir?Kira gelirini nasıl beyan ederim?
Kira gelirini nasıl beyan ederim?
Taşınmaz kiralamalarından elde edilen gelirler, kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Kira gelir vergisi için belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde eden taşınmaz sahiplerinin ilk olarak beyanname vermeleri gerekiyor.
1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihinde elde edilen konut kiralamaları için istisna bedeli 3 bin 300 TL,işyeri kiralamaları için istisna bedeli 27 bin TL olarak belirleniyor.İstisna bedelini aşan kişilerin beyanname vermesi zorunlu tutuluyor.
Beyanname verme tarihleri 1-25 Mart 2015 olarak belirleniyor. Buna göre beyannameler için son 14 gün bulunuyor.Beyanname verme süresinin son günü eğer resmi tatile denk geliyorsa o halde resmi tatilden sonraki ilk iş günü de beyannameler verilebiliyor.Peki kira gelirini nasıl beyan ederim?
Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.
Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.
Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilebiliyor.Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor.Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu,parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebiliyor.
Ayrıca beyannamenin, aşağıda belirtilen “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilmesi mümkün bulunuyor.Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.
Kira geliri beyanında indirilecek giderler nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com