02 / 05 / 2024

Kira beyannameleri için son gün 31 Mart!

Kira beyannameleri için son gün 31 Mart!

Taşınmaz malını 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, beyanname vererek kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Beyanname verme süresi 25 Mart'ta son bulacakken,dün yapılan açıklama ile kira beyannameleri için son gün 31 Mart oldu..


Kira beyannameleri için son gün 31 Mart!

Gayrimenkullerini 2014 yılı içerisinde kiraya veren taşınmaz sahiplerinin, kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor.


Beyannameyi her kira geliri elde edenler herkes vermiyor. Belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kira beyan testi" bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği sonuçlanmış oluyor. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için beyanname dönemi 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri olarak belirlenmişti.


Ancak dün yapılan açıklama ile 2014 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri 31 MART 2015 Salı günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı.

Kira beyannamesi internet üzerinden nasıl verilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com