18 / 04 / 2024

KDV muafiyeti kapsamına giren gayrimenkuller!

 KDV muafiyeti kapsamına giren gayrimenkuller!

Gayrimenkul sektörünü desteklemek amacıyla dövizli konut satışlarına bazı koşullarda KDV istisnası getirildi. Peki KDV muafiyeti kapsamına giren gayrimenkuller neler? diyorsanız işte yanıtı...


KDV'de yapılan düzenlemeler içerisinde yer alan yabancıya KDV muafiyeti yarın 1 Nisan itibariyle başlamıştı. 5 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan  Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile detaylar belli oldu.


KDV muafiyeti çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde uygulanıyor.


KDV muafiyeti kapsamına giren gayrimenkuller şu şekilde: 

İstisna kapsamına konut veya iş yeri olarak inşa edilen binalar giriyor. Konut veya iş yerinin bu istisna kapsamında teslime konu edilebilmesi için; konut veya iş yeri olarak inşa edilen binanın yapı ruhsatının bulunması ve alıcıların kullanımına hazır vaziyette fiilen teslim edilmesi gerekiyor. 


Kat irtifakı kurulabilen konut veya iş yerlerinde ayrıca kat irtifakının kurulmuş olması gerekiyor. Yapı ruhsatında konut, dükkan, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya iş yerleri istisna kapsamında değerlendiriliyor. İstisna uygulamasında, kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde fiili teslimin tevsiki aranmıyor.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com