02 / 05 / 2024

Kat mülkiyetinde yönetim!

 Kat mülkiyetinde yönetim!

Tamamlanmış bir yapıda bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyet, kat mülkiyeti olarak tanımlanıyor.Kat mülkiyetinde yönetim ve Kat mülkiyetinde yönetimin görevleri nelerdir? İşte yanıtı...


Kat mülkiyetinde yönetim!


Ana gayrimenkul "kat malikleri kurulu"nca yönetilir. Kat malikleri kuruluna bütün ortaklar girer. Yönetim şekli, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, ana gayrimenkulün yönetimi, kat malikleri kuruluşunun seçeceği bir veya üç yönetici tarafından yürütülür. Kat malikleri kurulu senede bir defadan az olmamak üzere, yönetim planında gösterilen zamanlarda veya her yılın ilk ayı içerisinde toplanır. Kat malikleri kurulunca ekseriyete dayanılarak verilen kararlar uygulanır. Ortaklardan kurul kararına razı olmayan kimse, gerekli itirazını bağlı bulunduğu sulh hakimine götürmek suretiyle çözdürebilir. 


Kat malikleri kurulunun seçtiği yönetici, genel giderle ilgili bir "hesap defteri" ile "karar defteri" tutmak zorundadır. Yapılan yıllık toplantılarda o yıla ait hesapları, ilgili belgeleri, yönetici, kurulun denetimine ve oyuna sunar. 


Denetim sonucunda kurul gerekli görürse yöneticiyi oylamaya giderek değiştirebilir, yerine yenisini seçebilir. Yönetici, sözleşmede bir ücret verilmesini isteyebilir. Gider masrafları (kapıcı, kaloriferci, bekçi, bahçıvan ücretlerine eşit oranda katılırlar) arsa paylarının orantısına göre ortaklardan sağlanır. Gider masraflarına katılmayan, istenilen parayı vermeyen ortak hakkında ilgili sulh mahkemesinde dava açılabileceği gibi, onun aleyhine icra yoluna da gidilebilir.