02 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu nereden alınır?

Kat mülkiyeti tapusu nereden alınır?

İnşaatı tamamlanmış ve iskan alınmış yapıların sahipleri kat mülkiyeti tapusu almaya hak kazanıyor. Peki kat mülkiyeti tapusu nereden alınır? Kat mülkiyeti için nereye başvurulur? diyorsanız işte yanıtı..


Kat mülkiyeti tapusu nereden alınır?

Kat mülkiyeti, arsa payı ve ana taşınmazdaki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türüne deniyor.Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.


Bitmiş ve iskan belgesi alınmış bir binanın kat mülkiyetinin kurulması için; gayrimenkul eğer bir kişinin ise onun ya da birden çok şahsın müşterek malı ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekiyor.Peki kat mülkiyeti tapusu nereden alınır? Kat mülkiyeti için nereye başvurulur? diyorsanız işte yanıtı..


Kat mülkiyeti tapusu için bulunduğumuz belediyelere gitmek  gerekiyor.Aynı zamanda oranı binde 20 olan kat mülkiyeti tapu harcı da ödeniyor.


Kat mülkiyeti tapusu almak için gereken belgeler de bulunuyor. Bu belgeler şu şekilde;

- Genel inşaat projesi,

- Vaziyet planı,

- Yapı kullanma izin belgesi (iskan)

- Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren liste,

- Yönetim planı,

- Maliklerin nüfuz cüzdanları ile vesikalık fotoğrafları.

Kat mülkiyeti tapusunda neler yazar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com