17 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti tapusunu kim alır?

Kat mülkiyeti tapusunu kim alır?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti hakkı adı veriliyor.Söz konusu kat mülkiyeti tapusu için belediyeye başvurmak gerekiyor.Peki kat mülkiyeti tapusunu kim alır?


Kat mülkiyeti tapusunu kim alır?

Kat mülkiyeti, inşaat çalışmaları sona ermiş bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmaz malın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hükümlerine göre kurulan bağımsız mülkiyet hakları olarak tanımlanıyor. 


Kat mülkiyeti tapusu alabilmek için belirli şartların bulunması gerekiyor.Bu şartlar:


*Ana yapının inşaatının tamamlanmış olması,

*Bölümlerin bağımsız olması,

*Ana yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi,

*Ana yapının kagir olması,

*İskan belgesinin alınmış olması oluyor.


Kat mülkiyeti tapusu binanın bulunduğu belediyelere başvuru yaparak alınıyor.Kat mülkiyeti alımı için gerekli evrakların tamamlanmış olması gerekiyor.Peki "kat mülkiyeti tapusunu kim alır?" diyorsanız işte yanıtı..


Kat mülkiyeti tapusu almada ilk muhattap kişiler mütaahitler oluyor.Tüm prosedürler, iskan ruhsatı masrafları ve başvuruların müteahhit veya firma tarafından yapılması gerekiyor. Müteahhiti halihazırda faaliyet gösteren binalarda oturan mesken sahiplerinin herhangi bir yükümlülüğü bulunmuyor. 


Ancak binaların müteahhiti ölmüş, iflas etmiş ve faaliyeti sona ermişse, iskan ruhsatını almak, eğer alınamazsa para cezasını ödemek tamamen mesken sahiplerine kalıyor.


Bu durumda mağdur olan meskenl sahipleri, kat mülkiyetine geçiş için başvuruları bireysel olarak değil, bina bazında yapmak zorunda kalıyor.Dolayısıyla işlemleri yapmak için ana gayrimenkulde oturanlar ya içlerinden birini temsilci olarak seçiyor ya da bir tapu emlak müşaviri veya gayrimenkul danışmanı aracılığıyla işlerin takibini yapabiliyor.

Kat mülkiyeti alınmazsa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com