20 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?

 Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?

Kat mülkiyeti nedir? Kat irtifakı nedir? Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir? İşte sorularınızın yanıtı...


Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?


Kat mülkiyeti; tamamlanmış bir binanın, kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, depo, mahzen gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli bölümleri üzerinde kurulan ve arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı olan özel bir mülkiyet hakkı. Kat mülkiyeti, bugün birçok ülkede kabul edilmiş bulunmaktadır. Ancak, çeşitli ülke kanunlarının bu kurumu düzenleyiş tarzları değişik olmuştur.


Kat irtifakı ise; herhangi bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, salon ve depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına kat irtifakı deniyor.


Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark;

Kat irtifakı inşaat tamamlanmayan bir yapı üzerinde kurulan mülkiyet hakkı iken, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış ve yapı için iskan belgesi alınmış yapılarda kurulan mülkiyet hakkı olarak biliniyor. Eğer yapı inşaat halindeyse kat irtifakının, kat mülkiyetine geçmeden önceki bir süreç olarak görülmesi ve inşaatın tamamlanması halinde ise, kat mülkiyetine geçiliyor.