Kat mülkiyeti inşaatı tamamlanmış yapıların bağımsız bölümleri için alınan mülkiyet hakkı olarak biliniyor. Peki kat mülkiyeti için nereye başvurulur?
Kat mülkiyeti için nereye başvurulur?
Kat mülkiyeti; tamamlanmış bir yapının başlı başına kullanıma elverişli olan daire, dükkan, iş bürosu gibi bölümleri üzerinde ayrı ayrı mülkiyet kurulmasına olanak veren bir mülkiyet hakkı olarak biliniyor. Türkiye’de kat mülkiyeti rejimi 23.6.1965 tarih ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile getirilmiştir.
Bir binanın bağımsız kullanıma elverişli kısımlarına "bağımsız bölüm" ve bu kısımlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip kişilere "kat maliki" deniyor. Bağımsız bölüm üzerinde mülkiyet hakkı, onun tümünü ve eklentilerini de kapsıyor. Her kat maliki ayrıca, bağımsız bölümün değeriyle orantılı olmak üzere, binanın mülkiyet payına da sahip oluyor. Bağımsız bölüme bağlı olan bu mülkiyete "arsa payı" adı veriliyor. Çatı, dam, teras, kalorifer ve kapıcı odaları gibi kısımlar "ortak yerler" olarak biliniyor. Buralardan ortaklaşa yararlanılıyor.
Kat mülkiyeti kurulurken aynı katta birbirine bitişik bulunan aynı nevideki birden fazla bağımsız bölüm veya bir yapının otel, iş veya ticaret yeri gibi iktisadî açıdan veya kullanma bakımından bütünlük arz eden birden çok katı veya bölümü, kat mülkiyeti kütüğüne tek bağımsız bölüm olarak tescil edilebiliyor. Böyle bir tescilin yapılabilmesi için, buna uygun değişiklik projesinin ve yapı kullanma izin belgesinin Tapu Sicil Müdürlüğüne verilmiş olması gereklidir.