Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanıyor. Peki Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterden yapılmak zorunda mı? diyorsanız işte yanıtı...
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterden yapılmak zorunda mı?
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile arsa sahibinin devredeceği arsa payı karşılığında , müteahhidin ,kendi malzeme ve imkanlarıyla inşaat yapması, sonunda kararlaştırılacak bağımsız bölümleri arsa sahiplerine devretmeyi kabul ettikleri sözleşme olarak tanımlanıyor.
Tarafların sözleşme imzaladıktan sonra anlaşamamaları ya da sözleşmede belirtildiği gibi davranmamaları durumunda fesih yoluna gidilebiliyor.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle müteahhit arsa üzerinde inşaatı yapma, arsa sahibi de inşaatın bitiminde müteahhide anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretme sözü vermiş sayılıyor.
Yani müteahhit yaptığı işin bedelini para olarak değil gayrimenkul olarak alıyor. Bu nedenle yapılan iş kat karşılığı inşaat ya da arsa karşılığı inşaat olarak ifade ediliyor. Peki Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterden yapılmak zorunda mı? diyorsanız işte yanıtı...
Kat karşılığı sözleşmelerinin resmi olarak (noter vasıtasıyla) düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde, sözleşmeler amaca uygun sözleşme tanzim edilmemiş oluyor ve yasalar önünde geçerliliği bulunmuyor.
Taraflarca veya noter tarafından hazırlanacak bu tip sözleşmelerin dikkatlice hazırlanması, tarafların taleplerinin ayrıntılı olarak yazılması, ileriki zamanlarda ihtilafa neden olunmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Ancak uygulamada sözleşme, Noterler tarafından değil taraflarca hazırlanıyor.
Müteahhit ile kat karşılığı sözleşme örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com