29 / 03 / 2024

İskan affı nedir?

 İskan affı nedir?

İskan affı nedir? Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek anlamına geliyor. Türkiye’de inşaat ruhsatı, kat irtifakı tapusu, yapı kullanma izin belgesi (iskan) olmayan gayrimenkuller kaçak yapı olarak isimlendiriliyor...


İskan affı nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikle mülkiyet edinimi konusunda bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; kat irtifakı tapusuna sahip olan vatandaşların kat mülkiyetine geçişi zorunlu görülmüş olup, tapularında yeni düzenlemeyi yaptırmayanlara bin lira para cezası verilmesi karara bağlanmıştır. Kanuni düzenlemenin yapıldığı tarihte fazla tepki oluşmasın diye iki senelik bir geçiş süreci öngörülmüştür. Bu Kanunda ”kat irtifakından”, “kat mülkiyetine” geçmek konusu anlatılmıştır.

Türkiye’de inşaat ruhsatı, kat irtifakı tapusu, yapı kullanma izin belgesi (iskan) olmayan gayrimenkuller kaçak yapı konumundadırlar. Kanun dikkatlice incelendiğinde; kat irtifakı tapunuz veya iskanınız yoksa “kat mülkiyetine” geçiş zorunluluğu getirilemiyor. Kentlerimizde bulunan binaların büyük bir çoğunluğu bu durumla karşı karşıyadır. İskanın alınması için tüm maliklerin ortak hareket etmesi ve işlemler yürütülürken müteahhit ve kat maliklerinin tam bir işbirliği içinde olmaları zorunludur.

Mehmet TAŞ/Konuttimes.com