23 / 04 / 2024

Kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?

 Kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?

Kat maliklerinin üzerinde hak sahibi olduğu kapıcı dairesi anataşınmazlarda ortak kullanım alanına giriyor.Peki kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?İşte ortak yer olan kapıcı dairesinin kiraya verilmesi işlemleri..


Kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?

Kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esasları konut kapıcıları yönetmeliğinde düzenleniyor.


Kapıcı dairesinde anataşınmazdaki tüm kat maliklerinin söz hakkı bulunuyor.Bu nedenle kapıcı dairesinin kiraya verilmesi konusunda tüm malikleri ilgilendiriyor.Kararda oy çokluğu değil oy birliği uygulanıyor.


Tüm kat maliklerinin onaylaması halinde, kapıcı dairesi kiraya verilebiliyor. Kiradan elde edilen gelirler, tüm kat malikleri arasında paylaşılacağı gibi, apartmanın bütçesine de gelir olarak eklenebiliyor.


Kapıcı dairelerinde kapıcıdan başka birisinin oturması halinde ise oturan fuzuli işgal eden işgalci olup, tahliyesi istenebiliyor. Kapıcı dairesi yönetmeliğine göre, kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu olmuyor. Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekiyor.


Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemiyor Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirleniyor.


Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanır. Bu konuda iş veya toplu iş sözleşmesinden doğan haklar saklı oluyor.



Kapıcı maaşı ne kadar?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com