03 / 05 / 2024

Kapıcı dairesi kiraya verilir mi?

Kapıcı dairesi kiraya verilir mi?

Kapıcı dairesi, Kat Mülkiyeti Kanun esaslarına göre ortak alanlar içerisinde yer alıyor ve burayla ilgili alınacak kararlar tüm malikleri ilgilendiriyor. Peki kapıcı dairesi kiraya verilir mi?


Kapıcı dairesi kiraya verilir mi?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında kapıcı dairesine ilişkin esaslara da yer veriliyor.


Yönetmeliğe göre, konut kullanımlı olup bağımsız bölüm sayısı otuzdan fazla olan ve katı yakıt kullanan kaloriferli veya kalorifersiz binalar için bir adet kapıcı dairesi yapılması zorunlu tutuluyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre kapıcı dairesi ortak alanlar içerisinde yer alıyor ve bu daireye ait ayrı bir tapu bulunmuyor.Ortak alan olan bu dairede yalnız kapıcıların oturumuna izin veriliyor.


Buna karşın Kat Mülkiyeti Kanununa göre tüm kat malikleri oy birliği ile kapıcı dairesinin satılmasına yönelik olarak karar verilebiliyor.Peki kapıcı dairesi kiraya verilir mi?


Kapıcı dairesi ortak alan kapsamında kalıyor Ve kapıcı dairelerinin maliki de tüm bağımsız bölüm sahipleri oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak yerlerde yapılacak değişiklikler için tüm bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oyu gerekiyor. Kat malikleri kurulunun beşte dördünün vereceği karar ile de kapıcı dairesi kiraya verilebiliyor. 


Aynı zamanda kiralanan kapıcı dairesi, apartman yöneticiliğine ait olmayıp, kat maliklerinin ortak mülkiyetinde oluyor. Bu yüzden kapıcı dairesinin, mesken olarak kiraya verilmesi durumunda elde edilen gelir daire sahipleri arasında paylaştırılıyor. Her bağımsız bölümün sahibinin durumu ayrı ayrı değerlendirilerek vergilendiriliyor.

Kapıcı kira öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com