02 / 05 / 2024

Kapıcı dairesi nasıl tahliye edilir?

Kapıcı dairesi nasıl tahliye edilir?

Kapıcı dairesi tüm kat maliklerinin olumlu oy vermesi halinde kiraya verilebiliyor yada satılabiliyor.Peki kapıcı dairesi nasıl tahliye edilir?


Kapıcı dairesi nasıl tahliye edilir?

Kapıcı dairesi, binada yer alan ortak mahallerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ortak alan bu daireye ait tapu olmamak ile birlikte bu yer hakkında yapılacak tasarruf işlemlerinden tüm kat malikleri sorumlu oluyor.


Bir diğer anlamıyla kapıcı dairesi gibi ortak alan olan bu gibi bölümlerle ilgili bir tasarruf işlemi tüm malikleri ilgilendiriyor. Yani, boş kapıcı konutu kiraya verilmesi hususunda oy çokluğunun sağlanması değil, oy birliğinin sağlanması şartı aranıyor. 


Tüm bölüm maliklerinin söz konusu ortak alanda tasarruf yapma işlemini onaylaması gerekiyor. Tüm kat maliklerinin onaylaması halinde, kapıcı dairesi kiraya verilebiliyor yada satılabiliyor. Kiradan elde edilen rüm gelir, tüm kat malikleri arasında paylaşılacağı gibi, apartmanın bütçesine de gelir olarak eklenebiliyor.


Söz konusu kapıcı dairelerinin tahliyesi istenebiliyor.

Peki kapıcı dairesi nasıl tahliye edilir? 


Kapıcı konutunun tahliye edilmesinde 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanıyor.


Kapıcı Konutu ve Tahliyesi

Madde l3 — Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir.


Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekir.


Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez.


Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenir.


Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanır. Bu konuda iş veya toplu iş sözleşmesinden doğan haklar saklıdır.

Kapıcı maaşı ne kadar 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com