25 / 04 / 2024

Gümüşhane yaylalarında kaçak yapılaşmaya son!

Gümüşhane yaylalarında kaçak yapılaşmaya son!

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, mera ve yaylalara kaçak bina yapımına savaş açtıklarını, yapılaşmanın son bulacağını söyledi.


Gümüşhane Valisi Okay Memiş, mera ve yaylalarda kaçak yapılaşmaya karşı incelemelerin başladığı hatırlatarak, "Mera ve yaylalara kaçak bina yapımında kullanılan her türlü inşaat malzemesinin taşınmasının önlenmesi için kolluk kuvvetlerimizce sürekli denetim yapılarak iş makinesi, kepçe, beton mikseri gibi araçlar engellenecek, bu araçları kullananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır'' açıklamasında bulundu.


Milliyet'te yer alan habere göre Vali Memiş, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında "Düzenlemenin kapsamına İmar Kanunu'nun geçici 16'ncı maddesi uyarınca 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırılık teşkil eden yapılar girmektedir. Bu kapsama giren yapıların kayıt altına alınması için 31 Ekim 2018'e kadar başvurunun yapılması öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.


Turizm, tarım ve hayvancılık sektörü için önem arz eden ve yayla olarak kullanılan alanların korunmasının önemine vurgu yapan Memiş, mera, yaylak ve kışlaklarda izinsiz yapılaşmalarda son zamanlarda arttığını kaydetti. 


Memiş, "Mera ve yaylalarda beton ve betonarme malzemelerine dayalı herhangi bir yapılaşma olması mümkün olmadığından, bu yerler için talep edilen beton, kum, çakıl, demir gibi inşaat malzemelerinin satılmaması ve taşınmaması sağlanacaktır. Mera ve yaylalara kaçak bina yapımında kullanılan her türlü inşaat malzemesinin taşınmasının önlenmesi için kolluk kuvvetlerimizce sürekli denetim yapılarak iş makinesi, kepçe, beton mikseri gibi araçlar engellenecek, bu araçları kullananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Ayrıca yaylalarda yapılmakta olan inşaatlarda çalıştığı tespit edilen kaçak işçiler ilgili kurumlara bildirilecek, haklarında gerekli yasal işlemin yapılması sağlanacaktır" açıklamasında bulundu. 


Kaçak yapılaşma yapanların gecikmeksizin kolluk kuvvetleri ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne bildirildiğini anlatan Memiş, "Meralardaki kaçak yapılara ilişkin mevzuata aykırı alınan yapı kayıt belgelerinin, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından tetkiki yapılarak iptalleri sağlanacak. Açıklanan emirlere uymayanlar hakkında başka bir kanunda özel bir hüküm bulunmaması durumunda İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince işlem yapılacaktır. Ayrıca görevini kötüye kullanan muhtarlar ve diğer kamu görevlileri hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır" diye konuştu.