29 / 09 / 2024

İşyerlerinde çevre temizlik vergisi kim öder?

 İşyerlerinde çevre temizlik vergisi kim öder?

Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, meskenler için su faturalarına yansıtılırken, işyeri ve diğer bağımsız bölümler için belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor.Peki işyerlerinde çevre temizlik vergisi kim öder?


İşyerlerinde çevre temizlik vergisi kim öder?

Çevre temizlik vergisi, belediyenin sunduğu çevre ve temizlik hizmetlerinin karşılığı olarak ev, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılardan alınıyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenen verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.2015 yılı çevre temizlik vergisi ilk taksit ödemeelri 1 Haziran tarihinde son buluyor.Vergi borcunu yatırmayan mükellefler için son 3 gün bulunuyor.


Çevre temizlik vergisi, ev ve işyerlerinde farklı şekilde ödeniyor.Evlerin vergisi su faturalarına yansıtılıyor. Ancak işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların vergisi belediyede ödeniyor.Peki işyerlerinde çevre temizlik vergisi kim öder?


Çevre temizlik vergisinin mükellefi işyerinin kullanıcısı oluyor. Eğer işyerini kullanan kiracı iser vergiyi kiracı ödemek ile yükümlü oluyor. 


Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisinden bazı kurum ve kuruluşlar muaf tutuluyor.Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, kredi ve yurtlar kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tabi olmuyor.

Çöp vergisi kaç para?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com