19 / 04 / 2024

İşyeri kira sözleşmesi damga vergisi 2017!

İşyeri kira sözleşmesi damga vergisi 2017!

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan damga vergisi, kira sözleşmeleri için de tahsil ediliyor. Peki işyeri kira sözleşmesi damga vergisi 2017 ne kadar?


Kira kontatı olarakta bilinen kira sözleşmesi, konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmaya dair imzalanan sözleşme olarak ifade ediliyor. 


Damga vergisi, kira sözleşmeleri için de ödenen bir vergi türü olup, her sene yeniden belirleniyor. Noter onayı ile yapılan bir sözleşme varsa damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Buna karşın tarafların kendi arasında imzaladığı kira sözleşmesi damga vergisine tabi olmuyor.


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkası:  

“Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.” 


İşyeri kira sözleşmesi iki nüsha şeklinde düzenlenmişse her nüsha için ayrı ayrı damga vergisi ödeniyor. Peki işyeri kira sözleşmesi damga vergisi 2017 ne kadar? 


İşyeri kira sözleşmesi damga vergisi 2017!

Kira sözleşmesi için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor. Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com