Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor ve beyanname verilmesi gerekiyor.Peki işyeri kira geliri beyanname verme sınırı 2015 nedir?
İşyeri kira geliri beyanname verme sınırı 2015!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimnekullerin kiraya verilmesi halinde mal sahiplerinin elde ettiği kazanç için kira gelir vergisi ödeniyor.
Bu vergilendirme, bazı koşullara uygun olarak yapılıyor. Kira geliri için istisna bedeli belirleniyor. İstisnanın altında kalan gelirler vergilendirilmiyor. Ancak kira geliri bildirme sınırından yüksek gelir elde edenler beyanname vererek, vergi ödüyor.
Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. 2014 yılında 3.600 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecektir. Peki, işyeri kira geliri beyanname verme sınırı 2015 nedir?
Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2014 yılı için 27.000 TL'yi aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname veriliyor.Yıllık (Brüt) işyeri kira gelirinin 27.000,00 TL veya altında olması halinde beyan edilmiyor.
Binaların işyeri (Stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2015 yılı için de beyan sınırı 29.000 TL olarak dikkate alınıyor.
Kira gelir vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Kira gelir vergisi ödemesi ise senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitleri Mart ayında ödenen verginin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.
Kira gelir beyannamesi internet üzerinden nasıl verilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com