17 / 05 / 2024

İşyeri kira gelir vergisi hesaplama 2015!

İşyeri kira gelir vergisi hesaplama 2015!

Kira gelir vergisi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Elde edilen gelirin bu bedeli aşması durumunda kira gelir vergisi ödeniyor. Peki işyeri kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?İşte işyeri kira gelir vergisi hesaplama 2015..


İşyeri kira gelir vergisi hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Kanununa göre taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergi, bir önceki sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Ödemeler Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde yapılıyor.Beyannameler ise Mart'ın 25'ine kadar verilebiliyor.


İşyeri kira gelirleri üzerinden kira gelirlerinin brüt tutarı üzerinden hesaplanıyor.  2014 yılı için 27.000 TL aşanlar beyanname vererek vergi ödemek ile yükümlü oluyor.


Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor. 


Kira gelir vergisi hesaplaması, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesinde yapılabiliyor. Hesaplamada gerekli olan bilgiler şu şekilde;


Beyanname Dönemi  

Gayri Safi İratlar Toplamı


Vergiden İstisna Edilen Tutar

0  - 3600


Kalan


İradın Tesbit Şekli

Gerçek  Götürü

Giderler (İstisnaya 

İsabet Eden Kısım Hariç)


Safi İrat

Vergi Bildirimi

Safi İrat


İndirimler

Vergiye Tabi Gelir(Matrah)

Hesaplanan Gelir Vergisi

Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler

Ödenecek Gelir Vergisi

İade Edilecek Gelir Vergisi

Damga Vergisi

Konut kira gelir vergisi hesaplama 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com