16 / 05 / 2024

İşyeri kira gelir vergisi 2015!

 İşyeri kira gelir vergisi 2015!

Taşınmaz mallarını kiraya veren ev sahipleri kira gelir vergisine tabi tutuluyor.Meskenlerde ve işyerlerinde kira gelir vergisi ayrı hesaplanıyor.Peki işyeri kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?İşte işyeri kira gelir vergisi 2015..


İşyeri kira gelir vergisi 2015!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirin istisna bedelinden yüksek olması durumunda kira gelir vergisi ödeniyor.Söz konusu vergi ödemeleri 2 eşit taksit şeklinde gerçekleşiyor.Birinci taksit Mart ayında ödenirken,ikinci taksit Temmuz ayında ödeniyor.


Vergi ödemelerin birinci taksit dönemi Mart ayı itibari ile başladı.Vergi mükelleflerinin Mart ayının sonuna kadar ilk taksitlerini yatırmaları gerekiyor.


Kira gelir vergisi hesaplamaları meskenlerde ve işyerlerinde ayrı ayrı uygulanıyor.Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2014 yılı için 27.000 TL'yi aşmaması halinde beyanname verilmiyor ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname veriliyor


Yıllık (Brüt) işyeri kira gelirinin 27.000,00 TL veya altında olması halinde beyan edilmiyor.


Binaların işyeri (Stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2015 yılı için de beyan sınırı 29.000 TL olarak dikkate alınıyor.


Kira gelir vergisi, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine; Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine; Tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.


Kira beyanı nereye verilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com