6098 sayılı Borçlar Kanunu gereğince, sözleşme süresi yenilenen kiralamalarda kiracıya belli oranlarda zam yapılabiliyor.Peki "İşyeri kira artışı nasıl hesaplanır?İşyeri kira artışı ne kadar olmalı?" diyorsanız işte yanıtı..
İşyeri kira artışı ne kadar olmalı?
Konut ve işyeri kiralamalarında yıllık kira sözleşme süresinin bitmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak artış hesabının nasıl olması gerektiği Borçlar Kanununda açıklanıyor.
Kanun kapsamında konut ve işyeri kiralamalarında, yapılacak zamda farklı hesaplamalar uygulanıyor. Meskenlerde kiracıya yapılacak zam, dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.
İşyerleri için bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu nedenle işyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor.
Kira sözleşmesinde kira zammına yönelik olarak hiçbir hüküm yer almıyorsa, işyeri sahibi istediği oranda kiracısına zam yapabiliyor. Ancak sözleşmede enflasyon oranlarına göre yapılması belirtiliyorsa, artışın bu hesaba göre yapılması gerekiyor.2015 kira enflasyon oranları şu şekilde:
*Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2015
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.
*Tüketici Fiyat Endeksi, Mayıs 2015
TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,63, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,71, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,91 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,57 artış gerçekleşti.
İşyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com