Taşınmaz kiralamaları için taraflar arasında 1 yıllık kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor.Peki işyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?
İşyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.Kira sözleşmeleri 1 yıllık olarak düzenleniyor.
Kira sözleşme süresinin bitmesi durumunda, tarafların sözleşmeyi feshetmemesi durumunda sözleşme yenilenmiş oluyor. Sözleşmenin yenilenmesi halinde ise taşınmaz sahibi kiracısına zam yapabiliyor.Peki işyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?
İşyerini kiraya veren mal sahiplerinin kiracısına yıllık zam yapmak yasal hakkı oluyor. Ancak kira zammının yasalara uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.
İşyeri kira artış hesaplamaları, mesken kira artış hesaplamalarından farklı olarak yapılıyor. Mesken kira zam hesaplamalarında ÜFE oranlarına ggöre yapılırken,işyerleri için bu uygulamaya 1 Temmuz 2020 tarihinde başlanması kararı alındı.
Buna göre 1 Temmuz 2020 tarihine kadar işyeri sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor. Ancak yapılan yasal düzenlemelere göre, kira sözleşmesinde belirtilen kira artış tanımlaması öncelikli öneme sahip oluyor.
İşyeri kira sözleşmesi artış oranı için herhangi bir tanımlama yapıldıysa, mal sahibi kira zammını burada belirtilen esaslara göre yapıyor.
Örneğin kira sözleşmesinde, kira artışının ÜFE oranına bağlı olarak yapılacağı yazıldıysa, işyeri sahibi dönemin ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapamıyor.Fakat sözleşmede böyle bir esas bulunmuyorsa işyeri sahibi kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.
Kira artış oranı ne olmalı!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com