Kamu yararının gözetildiği durumlarda özel mülkiyet kapsamına giren taşınmazlar istimlak uygulaması çerçevesinde, karşılığı verilmek şartıyla kamulaştırılabiliyor.Peki istimlak kararı iptal edilebilir mi?
İstimlak kararı iptal edilebilir mi?
İstimlak, özel mülkiyet altında bulunan taşınmazların kamu yararının olduğu durumlarda devlet ya da kamu tüzel kişileri tarafından mülkiyetleri altına alınmasını sağlayan bir yol olarak karşımıza çıkıyor.
Kamu yararı olan bir taşınmazın uygulanmasında, istimlakı istenen gayrimenkule eşdeğerde takas yapılabilecek bir yer yoksa, bu durumda söz konusu gayrimenkulun bedeli ödeniyor.
İstimlak bedelinde ödeme peşin olarak yapılıyor. Büyük projelerde (sulama, turizm vs) istimlak bedelinin en az 6'ta 1'i peşin olmak üzere, geri kalan kısım devletin ödediği en yüksek faizden 5 yıla yayılan bir ödeme planıyla ödenebiliyor. Bedelin ödenmemesi halinde ise faiziyle birlikte adli yollardan bedel talep edilebiliyor.Peki istimlak kararı iptal edilebilir mi?
Alınan istimlak kararına, karar tebliğ edilip, kendinize ait olan malın istimlak kararını öğrendikten sonra itiraz edebiliyorsunuz. Bu noktada iki faktör karşınıza çıkıyor;
*Eğer kamulaştırmaya itiraz edecekseniz 30 gün içerisinde İdare Mahkemesi'ne,
*Eğer kamulaştırma bedeline itiraz edecekseniz 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak itiraz hakkınızı kullanabiliyorsunuz.
İstimlak kararına itiraz gerçekleştiğinde ise uzlaşma komisyonları kuruluyor. Uzlaşma komisyonu kişilere kamulaştırma kararı alınmış yer ile ilgili bir davetiye gönderiyor. İstimlağı talep edilen gayrimenkulün sahibi 15 gün içerisinde uzlaşma komisyonuna gitmek zorunda oluyor.Çünkü takas yapılacak gayrimenkul ya da bedelle ilgili olarak bir pazarlık yapılıyor.
15 gün içerisinde anlaşma sağlayabilirlerse tapuya gidiliyor ve takas konusu gayrimenkul kişinin üzerine veriliyor. Ya da istimlak bedelini kişi peşin olarak alıyor.
İstimlak bedeli nasıl ödenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com