08 / 05 / 2024

İskan nereden alınır?

 İskan nereden alınır?

İskan ,inşaat çalışmaları biten bir yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.Peki iskan nereden alınır?İskan raporunu kim verir?


İskan nereden alınır?

İskan, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak ifade ediliyor. İskan raporu;ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteriyor.


İskan almak için inşaat yetkilisinin gerekli belgeleri temin edip başvuru yapması gerekiyor.İskan almak için başvururken teslim edilmesi gereken belgeler şu şekilde :Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, dış Kanal Belgesi (İZSU), Telekom Olur Yazısı,yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, cephe fotoğrafları – 13 18 cm,Emlak /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,proje Müellifleri Raporu, tapu kaydı bilgileridir.


Eğer söz konusu yapı asansörlü ise;asansör firmasından; TSE belgeleri,garanti Belgesi,mühendislerin SMM Belgeleri,muayene Raporu – 4 adet,muayene fişi,uygulama projeleri,sığınak Raporu,yangın Tesisat Raporudur.


İskan izni için mal sahibinin müracaatı üzerine yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından sakınca görülmediğinin tespiti gerekiyor. 


Aynı zamanda iskan, yapının ruhsat alınan mimari projesine uygun olarak yapılması ve inşaatın herhangi bir borcunun olmaması durumunda veriliyor.Peki iskan nereden alınır?


İskan izninin alınabilmesi için, bağlı olunan belediyenin  İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerine gerekli belgeler ile başvuruda bulunulması gerekiyor.

İskan nasıl alınır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri