24 / 04 / 2024

İskan almak zorunlu mu?

İskan almak zorunlu mu?

Ruhsat ve eklerine uygun olarak inşa edilen binalar için iskan alınması gerekiyor.Peki iskan almak zorunlu mu?İskan alınmazsa ne olur?


İskan almak zorunlu mu?

İskan, inşaat çalışmaları tamamlanan yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor.İskan için belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzin birimine başvuru yapmak gerekiyor.


Belediyeler; iskan vermek  için; binaya ilişkin tapu örneği, yapı ruhsatı; vergi dairesi ilişik kesme belgesi, ssk ilişiksizlik belgesi, su-elektrik borcu olmadığını gösterir belgeler ve yapı denetim uygunluk formunun temin edilmesini istiyor.Aynı zamanda gerekli belgelerin yanında iskan alma ücretinin de ödenmesi gerekiyor.


Binaya; inşaatının tasdikli projeye uygun yapılmaması; imara uygun yapılmaması halinde ve yasal prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilmiyor. 


Peki "iskan almak zorunlu mu?İskan alınmazsa ne olur?" "diyorsanız işte yanıtı..


Binaya iskan alma sorumluluğu,binanın sahibi veya müteahhitte oluyor. Müteahhitin iskan almaması ve iskanı alımını engelleyecek şekilde yapı inşa etmesi neticesinde, müteahhite karşı dava açılabiliyor.


İskanı alınmamış taşınmaz mallara birtakım yaptırımlar uygulanıyor.İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanıyor.Bu da daha yüklü fatura gelmesi anlamına geliyor.


Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek geliyor ve yeni binalarda iskan yoksa elektrik yüksek tarifeden ödeniyor.


Ayrıca, bazı bankalar iskansız yapıya kredi de vermiyor. Bu sebeple iskanı olmayan bir taşınmaza sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor. 

İskansız ev kiralanır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri