19 / 04 / 2024

İskan almak ne demek?

 İskan almak ne demek?

Yapı kullanma izni olarakta bilinen iskan, belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenleniyor.Peki iskan almak ne demek?


İskan almak ne demek?

Ruhsatlı inşaat yapılarının, inşaatın bitmesi ve oturuma hazır hale gelmesi halinde, müteahhidin söz konusu yapıyı bitirdiğini belirtmesi ve içinde oturumun başlayabilmesi için izin alması gerekiyor. Bu izin iskan olarak ifade ediliyor.


İskan alınabilmesi için öncelikle ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde sona ermiş olması gerekiyor. 


Yapı kullnma izin belgesi olarakta bilinen İskan,belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından veriliyor. İnşaat çalışmaları biten bir yapının iskan izni için söz konusu yapının bağlı bulunduğu belediyeye istenen evraklarla müracaat yapılması gerekiyor. Müracaat sonrasında, incelemeler yapılıyor. Yapının önceden tasdiklenen projesine uygun olması halinde iskan izni veriliyor.


Alınan iskan izninde, inşaatın bitim tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahiplerinin bilgileri yer alıyor.


İskan izni alınmamış yapılara ciddi yaptırımlar söz konusu oluyor. İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden uyguluyor, elektrik faturası da aynı şekilde yüksek tarifeden uygulanıyor.

İskan harcı ne kadar tutar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com