29 / 04 / 2024

İskan alma süresi ne kadar?

İskan alma süresi ne kadar?

İnşaat sahibi, müteahhiti veya yetkilisinin iskan ruhsatı almak için dilekçe ile belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Peki iskan alma süresi ne kadar? İşte iskan alma süresi..


İskan alma süresi ne kadar?

Bir yapıya iskan raporu alınabilmek için yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmış olması gerekiyor.Aynı zamanda yapıya iskan raporu alabilmek için yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor.


Bina iskan raporunda, inşaatın bitim tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahiplerinin bilgileri yer alıyor.


İskan raporu alınmamış binalara ciddi yaptırımlar söz konusu olabiliyor.İskan olmayan binalara İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden uyguluyor, elektrik faturası da aynı şekilde yüksek tarifeden uygulanıyor. 


İskan ruhsatı almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin bir dilekçeyle Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binaların ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor. 


Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra binalar için Genel İskan Raporu düzenleniyor. Peki "iskan alma süresi ne kadar? İskan raporu ne kadar sürede alınır?" diyorsanız işte yanıtı..


Yapı kullanma izin belgesi olarak bilinen iskan ruhsatının düzenlemesi ve projeye uygun sonucunun gelmesi 30 günlük bir sürede gerçekleşiyor. 

İskan alma süreci!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com