21 / 05 / 2024

İnternetten kira vergisi nasıl ödenir?

İnternetten kira vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi,gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira geliri için ödeniyor. Vergi internetten de ödeniyor.Peki internetten kira vergisi nasıl ödenir?


İnternetten kira vergisi nasıl ödenir? 

Ev veya dükkanını 2014 yılında kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri edenler 2015 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelirinin vergilendirilmesinde, istisna sınırı her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılı kira gelir vergisi için belirlenen mesken ve dükkan istisna sınırları şu şekilde;


-Meskenlerde 3.300 TL; 

-İşyerlerinde ise 27.000 TL.


Bu sınırın altındaki kira gelirleri için, vergiden muaf olunuyor. Ancak 1 sene boyunca elde edilen kira gelirlerinin istisna sınırının üstünde olması halinde vergi ödemesi yapılıyor.Peki internetten kira vergisi nasıl ödenir?


Gelir İdaresi Başkanlığının kira gelir vergisi sistemine girilerek, vergi internetten de ödenebiliyor. Sisteme girdikten sonra ekranın sol bölümünde yer alan listeden “Kredi Kartı İle Vergi Ödeme” işaretlenmesi gerekiyor.Kredi kartı bilgileri ekranından ödemeyi gerçekleştirebiliyor. Bundan sonraki aşamalarda ise kart bilgileri kullanılıyor. 


Kira gelir vergisinin ödendiği bankalar:

AKBANK

FİNANSBANK  

GARANTİ BANKASI 

HSBC BANK

T.C. ZİRAAT BANKASI

T. İŞ BANKASI

YAPI ve KREDİ BANKASI 

ODEABANK

Kira gelir vergisinden neler düşülür?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com