01 / 05 / 2024

Hisseli tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?

 Hisseli tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?

Taşınmazlara sahip olan kişiler tarafından emlak vergi ödeniyor.Verginin mükellefi taşınmazın kullanıcı değil,sahibi oluyor.Peki hisseli tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?


Hisseli tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisini, konut ve işyerleri sahipleri ile arsa ve arazi sahiplerinin ödemesi gerekiyor.Emlak vergisi borcu, her yıl, senede belli tarihlerde ödeniyor. Vergi iki eşit taksitte ödenebiliyor. 


Emlak vergisi 1. taksiti - Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İlk taksit ödemeleri  1 Haziran'da sona eriyor.Buna göre emlak vergisi ilk taksit ödemeler için son 10 gün bulunuyor. Emlak vergisi 2. taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.İsteyenler vergi borcunu birinci taksit dönemi içerisinde tek seferde de ödeyebiliyor.


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.9 oranında gecikme zammı alınıyor.


Emlak vergisi için ödenecek olan bedel, taşınmazdan taşınmaza değişkenlik gösteriyor. Taşınmazın türüne göre belirlenen emlak vergisi oranı ile gayrimenkulün değerinin hesaplanması ile vergi hesaplanıyor.


Büyükşehir belediyeleri sınırı içindeki taşınmaz mallar için vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahipleri tarafından oluyor.taşınmazda kiracı olmadı durumunda da vergiyi yine ev sahibi ödüyür.Peki hisseli tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?


Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi mükellefi oluyor. 


-Bir bina veya arazide tapunun hisseli olması halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor.


-Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Bir evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com