30 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?

Kira geliri elde eden kira geliri vergi mükelleflerinin her sene yeniden belirlenen gayrimenkul sermaye iradını ödemesi gerekiyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?İşte gayrimenkul sermaye iradı ödeme zamanı..


Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi sonrasında elde edilen gelirin belli bir kısmı gayrimenkul sermaye iradı adı altında devlete ödeniyor. Gayrimenkul sermaye iradı, kira gelir vergisi olarak da biliniyor.

 

Gelir vergisi kanununa göre, bazı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı oluyor.


Geliri istista sınırının üstünde olanların beyanname vermesi gerekiyor. Verilen beyannamede yapılan incelemeler sonrasında kişinin, gelir vergisi yükümlüsü olup olmadığı ortaya çıkıyor.


Gayrimenkul sermaye iradını ödemesi gerekenler belirlendikten sonra ödeme yerlerine vergilerini ödemeleri gerekiyor.Ödeme yerleri;


*Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,


*Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,


*Tahsile yetkili banka şubeleridir.


Gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?


2014 yılında elde edilen konut kira gelirlerinde,istisna bedeli 3.600 TL olup bu sınırı aşan kişiler 2015 yılında vergi ödeyecekler.


 Kira gelirlerinin ilk taksit Mart ayında ödenirken,ikinci ödemeler Temmuz ayında olmak üzere, iki eşit taksitte ödeniyor.Verginin ödenmemesi durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşılabiliyor.



Gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com