30 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplanır?

 Gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplanır?

Kira gelir vergisi olarakta bilinen gayrimenkul sermaye iradı kira geliri elde edenlerden alınıyor.Her sene gayrimenkul sermaye iradı yeniden belirleniyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplanır?İşte gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplaması..


Gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz malların kiralamasında elde edilen gelir için ödenen vergi gayrimenkul sermaye iradı olarak karşımıza çıkıyor.vergilerin her yıl devlete ödenmesi gerekiyor. Elde edilen kiraların belirlenen istisna tutarından az olması halinde, gayrimenkul sermaye iradı ödenmiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı, verilen beyanname üzerinden hesaplanıyor ve Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Hesaplanan vergi;Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi 

dairelerine,tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.


Gayrimenkul sermaye iradı ödemesinden önce kira geliri beyannamesinde bulunulması gerekiyor. Kira gelir vergisi beyannamesi verildikten sonra belirlenen oranda vergi ödemesi gerçekleşiyor.


Her sene gayrimenkul sermaye iradı yeniden belirleniyor.2015 yılı ,için gayrimenkul sermaye iradı belirlendi.Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edildi.


Bu vergiyi ödemeyen kişiler, 5 kat faiz ve ceza ile karşı karşıya kalıyor.


Gayrimenkul sermaye iradı hesaplama örneği..


Beyanname Dönemi - 2015

Gayri Safi İratlar Toplamı


Vergiden İstisna Edilen Tutar

0  - 3200


Kalan


İradın Tesbit Şekli

Gerçek  Götürü

Giderler (İstisnaya 

İsabet Eden Kısım Hariç)


Safi İrat

Vergi Bildirimi

Safi İrat


İndirimler

Vergiye Tabi Gelir(Matrah)

Hesaplanan Gelir Vergisi

Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler

Ödenecek Gelir Vergisi

İade Edilecek Gelir Vergisi

Damga Vergisi


Ödenecek olan gayrimenkul sermaye iradı, www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanarak öğrenebiliyor.



Kira kontratı örneği 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com