07 / 05 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!

Bir gayrimenkulün alım satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren ön sözleşmeye satış vaadi sözleşmesi deniyor.Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı nedir?


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir gayrimenkulün satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak biliniyor.Sözleşmenin geçerliliği noterde yapılmasına bağlı oluyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya tescili şartı bulunuyor. Bu ileride satıcı ve alıcı arasında herhangi bir anlaşmazlık çıkmaması sebebiyle yapılıyor.


Söz konusu sözleşme, ilgilisine ayni hak değil sadece kişisel hak sağlıyor. Taraflar arasında düzenlenmiş olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebiliyor. 


Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese de geçerli oluyor. Ancak bu durumda satış vaadi sözleşmesi ile kendisine gayrimenkulü satılacağı taahhüt edilen taraf tapu kütüğündeki kayıtlara dayanarak işlem yapan üçüncü kişilere karşı herhangi bir hak iddiasında bulunamıyor. Sözleşme tapuya şerh edildiğinde, kişisel hak güçlenecek ve üçüncü kişilere karşı ileri sürülebiliyor.Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı nedir?


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı süresi yasalarda kesin olarak öngörülmediği için Borçlar Kanunu'nun 125. maddesindeki 10 yıllık süre zarfı baz alınıyor. Buna göre sözleşme tarihinden itibaren 10 yıl içinde işlem görmeyen sözleşmeler zamanaşımına uğruyor ve geçersiz sayılıyor.


Zamanaşımı süresinin dolması durumunda, sözleşmeye bağlı hakkın dava yolu ile talep edilmesi söz konusu olmuyor. Ancak bu süreye uyması için gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin şekil şartına uyması gerekiyor.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com