Bir gayrimenkulü ileri bir tarihte satın almak için gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılıyor. Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?
Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ileride yapılacak olan, asıl satışın yapılmasına dair ön sözleşme olarak tanımlanıyor.Sözleşme; alıcı ve satıcı taraflar ile noterde hazırlanarak yapılıyor.
Noter dışında hazırlanarak, imzaları noterde atılarak, tasdik edilmiş gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri geçersiz sayılıyor.Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi kesin bir satış hükmü taşımadığı için, tapu sicil müdürlüklerinde değil noterde yapılıyor.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin düzenlenmesinde aşağıdaki hususlar yer alıyor:
- Düzenlenme şeklinde tanzim ediliyor.
- Tarafların kimlikleri nüfus hüviyet cüzdanı ile tespit ediliyor.
- Tarafların fotoğrafları bulunuyor.
- Satış bedeli belirtilmiş oluyor.
- Satış vaad ve taahhüdü belirtiliyor.
- Vaade konu gayrimenkulün tapusal dökümü açıkça belirtiliyor.Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilebiliyor. Bir gayrimenkul üzerinde satış vaadi şerhi olması, o taşınmazın satışına,üzerinde ipotek yapılmasına, ayni ve şahsi hak tesisine engel olmuyor. Ancak yeni hak sahibi satış vaadini kabul etmekle,vaadin borçlusu konumuna geçiyor.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nasıl feshedilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com