02 / 05 / 2024

Emlakçılar ne kadar para alır?

Emlakçılar ne kadar para alır?

Taşınmaz mal alım satım ve kiralama gibi işlemlerin daha kısa sürede yapılabilmesi için taşınmaz sahipleri ile alıcı ya da kiracılar emlakçı ile çalışabiliyor.Peki emlakçılar ne kadar para alır?


Emlakçılar ne kadar para alır?

Ticari ve yasal prosedürlere göre gerçek kişi ve kurumlara gayrimenkul kiralama, satış vb. konularda aracılık etme, danışmanlık hizmetleri sunma ve konuyla ilgili tapu kadastro, belediye, noter ve vergi dairelerindeki resmi işlemleri takip etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiye emlakçı adı veriliyor.


Gayrimenkul alım satım veya kiralama işlemlerini emlakçı ile yapan kimseler, emlakçıya belli oranlarda para ödemeyi de kabul etmiş oluyor. Peki emlakçılar ne kadar para alır?


Emlakçılar kiralama ve alım satımda farklı oranalrda paralar alıyor.2015 yılı için emlakçıların almaları gereken oranlar aşağıda yer alıyor:


*ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


*KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV


Tarafların aralarında yaptığı anlaşmanın şartlarının sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Emlakçılar, sözleşmesiz hizmet veremiyor.Sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor. 

Emlakçı komisyon sözleşmesi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com