02 / 05 / 2024

Emlak komisyon ücreti 2015!

Emlak komisyon ücreti 2015!

Gayrimenkullerin satış veya kiralama işlemlerini daha geniş kitlelere kolaylıkla yapan emlakçılar, komisyon almaya hak kazanıyor.Peki emlak komisyon ücreti ne kadar? İşte emlak komisyon ücret 2015..


Emlak komisyon ücreti 2015!

Mesken,işyeri gibi taşınmaz malların alım satım işlemini daha hızlı bir şekilde tamamlamak isteyen kimseler, bu işi meslek olarak edinmiş emlakçılara başvurabiliyor.Emlakçıya taşınmaz mal alım ya da satım için başvurulması ve işlemin emlakçı aracılığı ile yapılması durumunda taraflar arasında sözleşme imzalanması gerekiyor. Yasal esaslara göre emlakçılar sözleşmesiz hizmet veremiyor.


Emlakçılar, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor.Ayrıca emlakçı kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor.


Ancak tarafların anlaşması ve alım-satım/kiralama işleminin gerçekleşmesi durumunda emlakçı komisyon ücreti talep edebiliyor. Peki "emlak komisyon ücreti ne kadar?" diyorsanız işte yanıtı..


Emlak komisyon ücretleri alım satım ve kiralama işlemlerinde farklı şekilde belirleniyor.2015 emlak komisyon ücretleri şu şekilde:


*ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


*KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV

Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com