17 / 05 / 2024

Ekspertiz ücreti iade ediliyor mu?

 Ekspertiz ücreti iade ediliyor mu?

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak isteniliyorsa, banka öncelikle eve bir eksper göndererek inceleme yapmak istiyor. Bu incelemeler sonucunda kredi tutarı belirleniyor.Peki ekspertiz ücreti iade ediliyor mu?


Ekspertiz ücreti iade ediliyor mu?

Konut kredisi, taşınmaz alım satım işlemlerinde, alıcıların izledikleri yollardan biri oluyor.Ekspertiz,taşınmazın değerinin belirlenmesi için yapılan incelemelere ve sonrasında hazırlanan rapora,bu işi yapan uzmanlar ise eksper olarak nitelendiriyor.


Ekspertiz raporu hazırlanırken göz önünde bulundurulması gereken hususlar şu şekilde sıralanıyor:

*Gayrimenkulün açık adresi,

*Gayrimenkulün lokasyonu, 

*Gayrimenkulün kaç yaşında olduğu, 

*Gayrimenkulün imar durumu, 

*Altyapısı,

*Gayrimenkulün alanı, 

*Ulaşım özellikleri, 

*Fiziki durumu.


Eksperler tarafından yapılan incelemeler için  bazı masraflar talep edebiliyor. Ancak, ekspertiz her zaman banka tarafından yaptırılmıyor. 


Kişiler, kendi buldukları ekspertiz uzmanı ile de çalışabiliyor. Bu nedenle ekspertizin de olması halinde banka bu masrafı da talep edebiliyor.


Yüksek miktarda alınan ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor. 


Ekspertiz ne zaman gelir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com