17 / 05 / 2024

Dükkan çöp vergisini kim öder?

Dükkan çöp vergisini kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince çevre ve temizlik vergisi olarakta bilinen çöp vergisini ödemek gerekiyor.Peki dükkan çöp vergisini kim öder? Dükkan çöp vergisinden kim sorumludur?


Dükkan çöp vergisini kim öder?

Çöp vergisi, belediyenin sunduğu çevre ve temizlik hizmetlerinin karşılığı olarak mesken, dükkan ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.


Çöp vergisi emlak vergisi gibi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor.Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.Çöğ vergisini hala ödemeyen mükellefler için son 5 gün bulunuyor.


Çevre temizlik vergisi, mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor ve ödeniyor. Meskenlerin vergisi su faturalarına yansıtılıyor. Ancak işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların vergisini belediyeye giderek ödemesi gerekiyor.


2015 yılınnda konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi,ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.


Peki "dükkan çöp vergisini kim öder?Dükkan çöp vergisinden kim sorumludur?" diyorsanız işte yanıtı..


Çevre temizlik vergisi olarakta bilinen çöp vergisi, taşınmazı kim kullanıyorsa o ödemekle yükümlü oluyor.  Kiracı varsa çevre temizlik vergisi ödemeleri onun sorumluluğunda oluyor. Örneğin dükkanda kiracının olması durumunda çevre temizlik vergisini kiracının ödemesi gerekiyor.

2015 çöp vergisi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com