28 / 04 / 2024

Devremülk en az kaç gün olur?

Devremülk en az kaç gün olur?

Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanmak üzere devlet güvencesi ile devremülk alınıyor.Peki devremülk en az kaç gün olur?


Devremülk en az kaç gün olur?

Konut olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan/bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanmak üzere kurulan bir irtifak hakkı içeren gayrimenkul mülkiyeti devremülk olarak karşımıza çıkıyor


Devremülkler de diğer taşınmaz mallar gibi süresiz tapulu mülkler olarak karşımıza çıkıyor. Bu mülkiyet hakkı üyenin sahip olduğu devremülk dairesinin ilgili tarih aralığında kullanılmasını gerektiriyor. 


Devremülk hakkı, bağlı olduğu müşterek mülkiyet payına bağlı olarak devir ve temlik edilebiliyor; mirasçılara intikal edebiliyor. Ayrıca devremülk üzerinde, bu hakla bağdaşan ayni hakların tesis edilmesi de mümkün olabiliyor. 


Devremülk hakkı sahibi, hissesini satabiliyor, bağışlayabiliyor, takas ve ipotek edebiliyor. Hisse devredildiğinde, devremülk hakkı da bu hisseye bağlı olarak kendiliğinden yeni malike geçiyor. 


Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devremülk sahibi, bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabildiğinden dolayı, tesis edilecek intifa veya oturma hakkı ile kira sözleşmesinin de tapu kütüğüne tescili mümkün oluyor. Peki devremülk en az kaç gün olur?


Devre mülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 15 günden daha az süreli olmaması gerekiyor.Eğer tüketiciye 15 günlük devremülk yetmiyorsa bu süre 20 güne çıkartılamıyor, yükselişleri de 15 gün ve katları şeklinde olması gerekiyor. Yani 15-30-45-60 şeklinde devremülk alınabiliyor ve tapuları da buna göre belirleniyor.


Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devre mülk hakkı sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabiliyor.

Devremülk nasıl kiraya verilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com