07 / 05 / 2024

Devremülk kullanım süresi!

Devremülk kullanım süresi!

Devremülk hakkı, devre tatil sözleşmeleri ile karıştırılan bir sınırlı mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki Devremülk kullanım süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Devremülk kullanım süresi!

Devre mülk hakkı, devre tatil sözleşmeleri ile karıştırılan bir sınırlı mülkiyet hakkı olarak biliniyor.  Devre tatil sözleşmeleri 6502 sayılı TKHK’nda düzenlenmişken , devremülk hakkı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 57-65’nci maddelerinde ele alınıyor.


Devre tatil sözleşmesinde bir yıldan uzun süre bir tesisin belli süre için kiralanması söz konusu iken devremülk sözleşmesinde hak tapuya tescil ediliyor.


Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkına devre mülk hakkı deniyor.  Peki Devremülk kullanım süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Aksi resmi senette kararlaştırılmadıkça devre mülk hakkının bağlı olduğu pay, devrelerin sayı ve süreleri esas alınarak eşit bir biçimde belirleniyor. Yine devre mülk hakkı yılın belli dönemlerine ayrılmalı ve bu süre 15 günden az olmaması gerekiyor. 


Devre mülk hakkı bağlı olduğu müşterek mülkiyet payına bağlı olarak devir ve temlik edilebiliyor ve mirasçılara geçebiliyor. Ayrıca sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devre mülk hakkı sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabiliyor.

Devremülk sözleşmesinden vazgeçme!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com